Staan we te popelen om aan 2021 te beginnen?

Het is alweer december en zoals altijd staan er weer een paar feestdagen voor de deur. Maar deze keer zal dat allemaal heel anders gaan. Sinds maart van dit jaar hebben we te maken met het Coronavirus dat ons in de greep houdt. De kerstdagen en ook het beleven van oud en nieuw zullen we noodgedwongen op een heel andere manier in moeten gaan vullen. Het is niet anders en we zullen het er mee moeten doen, maar we kunnen ook uitkijken naar betere tijden nu de wetenschap erin is geslaagd om een vaccin te ontwikkelen die dit vervelende virus de kop in kan drukken.

Maar er is natuurlijk veel meer gebeurd in het afgelopen jaar. Iedereen heeft dat op zijn of haar eigen manier beleefd. In de Hoogeveense politiek was het erg onrustig en als we even blijven bij onze eigen partij, dan kun je wel stellen dat we hier en daar wat deuken hebben opgelopen. Vooral op het menselijke vlak zijn er dingen gebeurd die je eigenlijk niet zou willen zien gebeuren. Er zijn mensen beschadigd in het afgelopen jaar en ik vraag me echt af of je als raadslid of als wethouder dit voor ogen hebt als je aan zoiets begint. Ik weet wel zeker van niet. Maar, hoor ik dan sommige mensen zeggen, politiek is niet voor bange mensen.

Gelukkig zijn we bij Gemeentebelangen niet bang en proberen we toch om zo goed mogelijk door te gaan ondanks dat het vaak niet gemakkelijk is en zeker niet nu het in de gemeenteraad niet zo op rolletjes loopt en we daarnaast ook nog eens te maken hebben met grote financiële problemen. Over hoe die problemen zo allemaal zijn ontstaan daar zijn de meningen enorm over verdeeld en als je soms de verhalen op de sociale media een beetje volgt, dan bekruipt je soms het gevoel dat de verkeerde mensen in de gemeenteraad zitten en dat de echte deskundigen vanaf de kant het veel beter weten. Maar, daar moeten we ons maar niet te veel van aantrekken, want zoals al gezegd; Politiek is niet voor bange mensen. En in 2022 komen er nieuwe kansen voor diegenen die net als wij niet bang zijn en wat willen betekenen voor de gemeenschap.

In 2018 zijn we samen met het CDA en de CU begonnen aan een periode van 4 jaar en in het voorwoord van dat het toen opgestelde collegeprogramma stonden o.a. de volgende woorden:

Hoogeveen is net een bijenkorf: Hoogeveners zijn ondernemend en sociaal. Dat was al zo in de tijd dat overal bijenkorven stonden in deze streek en honing een belangrijke bron van inkomsten was. De bijenkorf stond en staat voor het karakter van Hoogeveen, waar iedereen zich thuis mag voelen. Net als bijen hebben we onze omgeving hard nodig. We kunnen het niet alleen. We moeten en willen het samen doen, met ons Netwerk: inwoners, ondernemers, onderwijs, maatschappelijke instellingen, gemeenten in Drenthe, de regio, de provincie, het rijk en Europa.

Kortom, we staan te popelen om samen met u verder te bouwen aan onze gemeente!

Zo staat dat dan opgeschreven in het collegeakkoord. Wie zou daartegen kunnen zijn? Eigenlijk heel simpel dus; De handen ineenslaan en samen optrekken om onze mooie gemeente op te bouwen!

Toen afgelopen zomer bleek dat het zittende college van B en W niet meer op de steun kon rekenen binnen de gemeenteraad, zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om als Hoogeveense raad zelf de touwtjes in handen te blijven houden en gezamenlijk een uitweg te zoeken om uit de problemen te komen. De hele zomer dachten we met een groot gedeelte van de raad, en onder leiding van twee informateurs, de pijnpunten die ons dwars zaten boven tafel te krijgen. Ook wilden we kijken hoe we het financieel weer op de rails konden krijgen. Het leek erop dat dat eind augustus was gelukt en vol goede moed werd er een conceptbegroting voor 2020-2024 gepresenteerd. Het leek allemaal zo mooi geregeld. Afspraken waren er gemaakt, meningsverschillen werden uitgepraat en alles wees erop dat we gezamenlijk naar buiten toe konden laten zien dat we, net als in het collegeakkoord, stonden te popelen om verder te bouwen aan een gezonde gemeente.

Maar, de realiteit bleek helaas anders, moeten we constateren. Het leek erop dat we eigenlijk weer terug waren bij de situatie waarin we voor de zomer waren beland. Blijkbaar was er toch niet genoeg vertrouwen in elkaar om de koe bij de horens te vatten en een gedeelte van de raad stond in ieder geval niet te popelen om dit samen met iedereen te gaan doen.

De begroting van 3 december werd met 16 stemmen voor en 14 tegen met de hakken over de sloot aangenomen. Een van onze voormalige coalitiegenoten, de CU, stemde ook tegen de begroting.

Voor mij persoonlijk vond ik echt dat we er, ondanks de vele stappen daar naartoe, in waren  geslaagd om een sluitende begroting te presenteren. Deze begroting gaat misschien wel de geschiedenis in als de meest memorabele aller tijden. Maar toch lag er nu een begroting die, zij het dus met een minimale meerderheid, aangenomen werd en waarmee we samen met het aangetreden zakencollege aan de slag moeten. Een begroting dus die op democratische wijze tot stand is  gekomen en die dus ook door de tegenstemmers zou moeten worden gerespecteerd. Ze zullen misschien niet staan te popelen om mee te doen, maar het is eigenlijk onbestaanbaar dat de tegenstemmers zich het komende jaar als een soort van slechte verliezers zullen laten gelden.

Gelukkig hebben de tegenstemmers van de begroting op 10 december dan alsnog uitgesproken dat ze de op democratische wijze aangenomen begroting op een constructieve manier zullen beoordelen en ze het college zullen steunen om zo op die manier de goede dingen te doen voor de gemeente Hoogeveen.

Al met al best wel een heel verhaal, maar ik moest het toch even kwijt. Positief als ik trouwens altijd wens te blijven, ben ik ervan overtuigd dat er betere tijden aan zullen breken. Dat kan volgens mij niet anders na zo’n heftig jaar. Tenslotte nog dit; Als ik sommige dingen die er zo allemaal in de politiek voorbijkomen weer eens niet kan rijmen met de dingen waar ik voor sta, dan wordt er vaak tegen mij gezegd:

Ja Jan dat is nou politiek!

Dat snap ik natuurlijk ook zo langzamerhand wel, maar je moet wel achter de dingen kunnen staan waarover je als gemeenteraadslid beslist. Als je als gemeenteraadsfractie steeds je eigen politieke  kleur voorrang geeft en je niet samen als raad de verschillen wilt overbruggen, dan kun je volgens mij nooit de boeken in gaan als de gemeenteraad van, in ons geval, HOOGEVEEN.

Ik hoop en verwacht eigenlijk ook wel dat onze partij ook echt een partij wil zijn die volop gaat voor de belangen van de gemeente Hoogeveen. Niet voor niks zijn we met elkaar;

Gemeentebelangen Hoogeveen!!!!

Ondanks de vreemde omstandigheden wens ik jullie goede kerstdagen, een mooie jaarwisseling en verder natuurlijk veel heil en zegen in 2021. En voorzichtig met de carbidbusse!!!!

Jan Giethoorn. Tel: 0610470963

error: Sorry..