Bezoek Attero door de fractie GB Hoogeveen

O.l.v Harrie Lubberts hebben we als fractie van GB Hoogeveen een uitleg gehad wat Attero (voormalig VAM) allemaal doet in Wijster.

De kernactiviteiten van Attero komen op de locatie Wijster samen: afvalscheiding, recyclen, energieproductie uit afvalverbranding, vergisten, composteren, waterzuivering en storten.

Het afval komt in Wijster aan met vrachtwagens voor verwerking zowel uit Nederland als Engeland. In de scheidingsinstallatie worden metalen, kunststof verpakkingsmaterialen en drankenkartons uit het afval gehaald voor recycling en een niet herbruikbare papier/kunststoffractie voor inzet als secundaire brandstof. De organische fractie uit het restafval wordt vergist tot groen gas. Het resterende afval wordt verbrand in de drie verbrandingslijnen van de afvalenergiecentrale om elektriciteit en stoom op te wekken. Een deel van de vrijkomende stoom wordt afgezet aan het naastgelegen Energie Transitie Park waar onder andere Noblesse dit in haar productieproces gebruikt.

Op de locatie Wijster staat verder een grote vergistinginstallatie en compostfabriek voor de verwerking van gft-afval. Het biogas uit de vergistinginstallatie wordt in een gasfabriek opgewerkt tot groen gas en geïnjecteerd in het gasnet. Ook staat er in Wijster een vergistinginstallatie voor de productie van groen gas uit de organische natte fractie van restafval dat is nagescheiden.

De stortplaats is deels voorzien van een afdeklaag, een deel wordt nog gebruikt om afval te storten. In het stort is een leidingennet aangebracht waarmee stortgas gewonnen wordt. In een speciale installatie wordt dit opgewerkt tot aardgaskwaliteit en als groen gas in het reguliere aardgasnet gepompt.

Op het terrein worden de materialen die uit de scheidings- en verbrandingsinstallatie komen verder verwerkt. Zo is er een slakkenopwerkingsinstallatie voor de bodemassen. Verder heeft de locatie een grote waterzuiveringsinstallatie waar water uit het stort en van het terrein gezuiverd wordt.
De rondleiding was boeiend en verbazingwekkend wat voor een techniek er gebruikt wordt voor de recycling van ons afval.

 Enkele feiten:

-VAM werd in 1929 in bedrijf genomen

-Attero wekt een dusdanige hoeveelheid stroom op dat hiervan 100.000 huishoudens voorzien kunnen worden
-Jarenlang reed de VAM trein via Hoogeveen naar Attero (VAM), in 2016 werd deze lijndienst gestopt en vond het vervoer per as plaats.
-De voormalige stortplaats is omgedoopt tot Colle du VAM 48m boven NAP

error: Sorry..