Cijfers rond asielcriminaliteit

Gezien de commotie in de landelijke media omtrent het al dan niet bestaan, dan wel het voorkomen van publicatie van cijfers rond asielcriminaliteit, hebben wij de volgende vragen:

–          Zou het college kunnen aangeven of en hoe de verstrekking van deze gegevens in Hoogeveen verloopt?

–          Welke cijfers krijgt het college van de politie?

–          Is het college bereid om deze cijfers te delen met de raad?

“De Nationale Politie heeft geprobeerd De Telegraaf te weerhouden van publicatie van een verhaal over criminaliteit door asielzoekers. In ruil daarvoor zou de krant ander nieuws krijgen.

Dat zegt hoofdredacteur Paul Jansen zaterdag. De politie zegt dat een “zwijgdeal” nooit de intentie is geweest.

”Wij staan voor ons verhaal,” zegt Jansen. “De politie is in deze kwestie niet erg geloofwaardig. Eerst werd gelogen over het bestaan van cijfers rond asielcriminaliteit, en nu worden weer onwaarheden verteld over pogingen om publicatie in De Telegraaf hierover te voorkomen. Ik vind het een aanfluiting. De politie moet betrouwbaar en transparant zijn.”

Volgens een politiewoordvoerder heeft de politie inderdaad een ander verhaal aangeboden, maar was dat ter compensatie voor het achterhouden van de cijfers over asielcriminaliteit.

Onhandige communicatie

“Het was niet goed van ons dat we zeiden dat er geen cijfers waren en vervolgens dat we ze niet konden vrijgeven vanwege het opsporingsbelang”, stelt de zegsman. “Dat was onhandig en bovendien in strijd met de wet (openbaarheid van bestuur). Toen hebben we geprobeerd om er met De Telegraaf uit te komen door ze een ander verhaal aan te bieden. Ook dat is onhandig gecommuniceerd. We betreuren het dat het overkwam alsof we een zwijgovereenkomst wilden sluiten.”

Eerder meldde de politie ten onrechte aan De Telegraaf dat het korps geen gegevens had over criminaliteit door asielzoekers. De krant had om de cijfers gevraagd. Volgens de politiewoordvoerder zullen de documenten nu wel worden vrijgegeven, alleen “is het aan de juristen welke stukken naar buiten komen”.

Ina Prins

Raadslid Gemeentebelangen Hoogeveen

error: Sorry..