Glasvezel voor het buitengebied van Hoogeveen
(bron: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/106473/Glasvezel-voor-het-hele-buitengebied-Hoogeveen)

PESSE/HOOGEVEEN – Het hele buitengebied van Hoogeveen krijgt glasvezel. De dorpen Pesse, Stuifzand en Fluitenberg waren al op zoek naar een partij die in hun buitengebied glasvezelkabel wil aanleggen.

Ze hebben eindelijk een partij gevonden, en die wil meteen in het hele buitengebied van Hoogeveen aan de slag.

‘Eind 2016’
Die partij is Communication & Infrastructure Fund (CIF). Jacob Melissen van Zaanddörpen Op Glasvezel (ZDOG) is blij: “In het gebied rond Fluitenberg, Pesse en Stuifzand wil 60 procent van de inwoners meedoen. Aan ZDOG, het CIF en de andere dorpen nu de schone taak om de boer op te gaan en minimaal 50 procent van de bewoners van het overige buitengebied over te halen. Bij 50 procent of meer kan het CIF gaan aanleggen. Dan zou het zelfs eind 2016 klaar kunnen zijn.”

Waarom CIF wel en andere partijen niet?
Veel commerciële partijen willen de aanleg van zo’n glasvezelnetwerk in vijf tot tien jaar terugverdienen. Het CIF heeft investeerders achter zich staan die minder haast hebben. Dat zijn onder andere pensioenfondsen en de Rabobank. Daardoor kan het CIF de kosten en het terugverdienen langer uitsmeren.

Hulp van de gemeente
Het CIF wil voor de aanleg wel hulp van de gemeente Hoogeveen. De minimale graafdiepte van zestig centimeter moet, daar waar het kan, veertig centimeter worden. Minder diep graven scheelt geld. Daarnaast moet Hoogeveen de leges, die gemeente heft als je gaat graven, niet meer per strekkende meter betalen, maar in één keer een lager bedrag.

Wethouder Jan Steenbergen staat positief tegenover de voorwaarden van het CIF. Komende dinsdag komt hij met een voorstel voor het college van burgemeester en wethouders om aan de plannen mee te werken. Ook van de gemeenteraad verwacht hij instemming met de plannen. “De meeste politieke partijen hebben de aanleg van glasvezel in hun verkiezingsprogramma staan”, zegt Steenbergen.

Nog een initiatief: Glasvezel De Wolden met de Rendo
Dat het CIF kan gaan aanleggen is nog geen gelopen koers, want er is nog een mogelijke tweede gegadigde. In buurgemeente De Wolden is ook een initiatief, daar zou Hoogeveen bij aan kunnen haken. Dat initiatief wil glasvezel laten aanleggen door energiemaatschappij Rendo.

Rendo steekt er zelf drie miljoen euro in en de provincie moet drie miljoen euro lenen. Daarnaast steekt de gemeente De Wolden er een miljoen euro in en daarna moet er nog acht miljoen euro worden geleend bij banken. De gemeente Hoogeveen is ook aandeelhouder van de Rendo. De gesprekken zijn nog niet afgerond.

Te veel risico met Rendo
Aan dat plan hangen volgens Zaanddörpen Op Glazvezel te veel risico’s. Jacob Melissen: “De financiering is onzeker, als de provincie al mee wil doen kost het meer tijd. Bovendien wordt het glasvezelnetwerk in de Rendo-variant eigendom van de initiatiefnemers zelf, die ooit de geleende miljoenen zullen moeten terugbetalen. Ook de Rendo zal haar deel van het rendement willen hebben. Het CIF legt glasvezel aan voor eigen rekening en vraagt dan per huishouden tien euro per maand als vastrecht voor de kabel.”

De provincie laat alleen weten dat er verkennende gesprekken over de lening zijn gevoerd en dat er nog veel onduidelijk is in de plannen van Glasvezel De Wolden en Rendo

error: Sorry..