Afgelopen donderdag is in de gemeenteraad van Hoogeveen 5 uur gediscussieerd over de inhoud van de kadernota van het college van B en W. De kadernota gaat met name over de enorme bezuiningsopdracht die er ligt voor de komende jaren. Zoals het nu lijkt moet er 5 miljoen per jaar bezuinigd worden. Er waren een 3 tal keuzemodellen waaruit gekozen kon worden. Op advies van het college kiest de meerderheid van de raad voor scenario midden. Dat scenario houdt in dat er wel bezuinigd gaat worden maar dat er nog grote risico’s zijn dat de bezuinigen niet voldoende zijn. Ik waag te betwijfelen of dat een juiste keuze is. Dit jaar is na 4 maand al bekend dat we minimaal 2 miljoen extra tekort komen. En dat kan in de loop van het jaar nog oplopen. Waarom zou dat de komende jaren niet weer aan de orde zijn? Gemeentebelangen kiest voor scenario hoog zodat het risico op tegenvallers een stuk kleiner is. Jammer dat de meerderheid van de Hoogeveense gemeenteraad niet de politieke moed heeft,alhoewel in bijdrages zij ook toegaven dat de financiĆ«le nood hoog is, om ook voor hoog te gaan. De komende maanden,jaren zal blijken wie gelijk heeft. Ik hoop dat wij ongelijk krijgen maar de voortekenen zijn anders.

Ook kwam de parkeergarage uitgebreid aan de orde. Zoals u zult weten zal dit prestigeproject op het Kaapplein komen. Wij hebben dat al nooit zien zitten maar de meerderheid van de Raad wel. Het project kost enorm veel geld en er moet maar afgewacht of er echt gebruik van gemaakt gaat worden. Voor een snelle boodschap naar Action of Hema zien wij de automobilist nog geen gebruik maken van deze parkeergarage. Ervaringen in andere plaatsen, bv Drachten,waar een nauwelijks gebruikte parkeergarage nu weer wordt gesloopt maken het risico voor Hoogeveen onacceptabel. Maar financieel is er ook van alles aan de hand. Er is nu nog een weg terug die wel geld kost maar per saldo een besparing opleverd van minimaal 3.5 miljoen euro. Het college ziet dat niet zo en zegt “we gooien 15 miljoen weg en lopen inkomsten mis van 11 miljoen euro als we nu stoppen met de parkeergarage”.

Dat is in onze ogen echt niet zo. Er is al wat geld uitgegeven van de 27 miljoen die beschikbaar is voor de zuioosthoek. Maar het overgrote deel van dat uitgegeven geld is besteedt aan verbeteringen en aanbestedingen die al gedaan zijn en los staan van de parkeergarage. Het gaat om Schutstraat,Haagje,verdubbeling Notaris Mulderstraat en enkele andere verbeteringen. Wat ik heb begrepen is er ongeveer 1 miljoen uitgegeven aan voorbereidingskosten van de parkeergarage. Daarnaast zullen er wat schadeclaims komen omdat de parkeergarage niet door gaat maar alles tegen elkaar afwegende is stoppen met de parkeergarage nog steeds verstandiger dan door gaan. En als extra reden om te stoppen is aan te voeren dan de beheerskosten van de parkeergarage 230000 per jaar zullen zijn. Waarom het college en de meerderheid van de Raad nog steeds vasthouden aan realisatie van dit geldverslindende overbodige en niet bij Hoogeveen passende project heeft alleen maar met prestige te maken en is niet in het belang van de inwoners van Hoogeveen.

Een ander belangrijk punt wat donderdagavond ook bij alle partijen aan de orde kwam is het Bentinckspark. Een gedeelte van de plannen gaat (voorlopig?) niet door omdat er geen geld voor is. O.a verplaatsen wielerbaan,hockeyvelden,korfbal en de aanleg van een stadspark(vonden we altijd al slecht idee)gaan niet door. Maar bijkomend gevolg is dat de verenigingen op slecht onderhouden,niet meer aan de voorwaarden voldoende, complexen moeten blijven sporten. De wielervereniging De Peddelaars mogen bv alleen nog dit jaar jeugdwedstrijden op hun complex houden van de KNWU. De wethouder wou eerst niets weten van hulp aan deze verenigingen. Onder druk van een aangekondigde motie van ons heeft hij toegezegd toch met die verenigingen in gesprek te gaan en waar nodig hulp te bieden.

Al met al was het een lange avond wat bepaalde zaken duidelijk heeft gemaakt maar waar nog veel vraagtekens overblijven door de onzekerheden op financieel gebied.

Jan Steenbergen

error: Sorry..