Op 19 november 2019 werd de raad van Hoogeveen bijgepraat over de ontwikkeling van ZKH Bethesda door dhr. De Folter, voorzitter van de Raad van bestuur van Treant. Hieronder een kort verslag van een aantal punten die besproken zijn.

Waarom is verandering nodig?

1. Kwaliteitseisen nemen toe.

2. Artsen en verpleegkundigen draaien te veel diensten.

3. Er is een tekort aan personeel.

4. We worden steeds ouder.

5. De vraag naar zorg verandert.

In februari is besloten dat er in Stadskanaal en Hoogeveen alleen nog basis- en planbare zorg blijft:

poliklinieken, dagbehandelingen, kort verblijf doordeweeks, diagnostiek, basisspoedpost, huisartsenpost en uitbreiding van de planbare zorg en van de focusklinieken zoals het mamacentrum.

Voor spoedopname, acute operatie en bij een diagnose met hoog risico op opname moet er uitgeweken worden naar: Assen, Emmen, Groningen, Meppel, Scheemda of Zwolle

Het liefst wil men dat de mensen naar Emmen gaan maar er wordt ook gepraat met andere ziekenhuizen.

Planning:

1 okt SEH Stadskanaal enkel overdag open

29 nov Definitief besluit wijziging Treant organisatie

6 jan SEH Stadskanaal wordt basisspoedpost Acute zorg verplaatst

6 april SEH Hgv wordt basisspoedpost. Acute zorg verplaatst.

Er komt dus een basisspoedpost in Hoogeveen. Deze is 7 dagen per week van 8 tot 23 uur beschikbaar. Op basis van een diagnose wordt bepaald wat er met iemand gebeurd en hoe iemand eventueel behandeld of vervoerd kan worden en ten slotte waarnaartoe.

Iemand met zwaar letsel gaat nu ook al direct naar het UMCG of Isala. Bij minder zwaar letsel wordt gekeken wat wil en wat kan.

In Hoogeveen kan met gewoon terecht voor bijvoorbeeld: eenvoudige breuken, snijwonden, trombose, buikpijn met lage kans op opname, hartkwalen met lage kans op opname, peesletsel, herplaatsen katheter, bloedneus en licht hersenletsel.

Afspraken acute zorg met omliggende ziekenhuizen:

Zorgverzekeraars gaan miljoenen euro’s betalen om de veranderingen in de Drentse ziekenhuiszorg op te vangen. Ze zijn daarover in gesprek met Treant Zorggroep, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

De Folter benadrukt dat 80% van de zorg in Bethesda aanwezig blijft. ‘We hebben net 10 mln. in Hoogeveen geïnvesteerd. De banken lenen ons dat geld niet als we geen goed plan hebben. Er gebeuren ook mooie dingen in Bethesda.’

Er wordt ondertussen hard gewerkt om alles goed op orde te krijgen; waarbij we moeten denken aan de uitbreiding van de ambulancediensten, zowel in Hoogeveen als elders in Drenthe.

Als Gemeentebelangen kwamen we, ondanks de soms negatieve verhalen over Treant, met een goed gevoel bij de bijeenkomst vandaan. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om straks alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Hilma Hooijer, raadslid Gemeentebelangen.

error: Sorry..